INTERVJU VK Affärsliv24, 22 september 2015

vk Affärsliv24

”Vi är som en fruktsallad där alla sorter behövs”

Om du skulle beskriva varumärket Umeågalan med tre ord, vilka är det? Entreprenörskap, hyllning, mötesplats.

Har du varit på Umeågalan som besökare? Ja, några gånger. När jag blev egenföretagare kändes det relevant och kul att vara med på detta gigantiska mingel. Galan är ett bra forum för dig som vill ha koll på Umeås näringsliv.

Varför ville du vara en del av Umeågalans arrangörsgrupp och hur gick det till när du blev det? De sökte en person som kunde tillföra nya perspektiv. Jag nominerade mig själv till ”den åttonde stolen” eftersom jag tycker om att medverka & påverka.  Jag ansåg helt enkelt att mina kompetenser och infallssvinklar behövdes. Och arrangörsgruppen tyckte tydligen detsamma!

På vilket sätt blir du ett tillskott i utformningen av galan? Arrangörsgruppen är som en fruktsallad där alla sorter behövs för att det ska bli så där fylligt och smakrikt som människor förväntar sig. Min frukt bidrar med bitar av galenskap, jämställdhet och konstnärlighet.

Temat för galan är Tänk nytt!  Kan du ge några exempel på hur det kommer att märkas för besökarna? Bland annat kommer vi att dela ut helt nya priser under galaveckan! För att uppmuntra och uppmärksamma nytänkande: Årets Våghals, Årets Normbrytare, Årets Brobyggare. Och föredragshållarna under Akt 1 har spännande erfarenheter av att tänka nytt och annorlunda.

Av upp emot 30 pristagare på scenen under Umeågalan förra året var bara två kvinnor. Har det påverkat nomineringarna och juryarbetet inför årets gala. Vi tror såklart att de förbättringar som gjorts under året ska märkas. Umeågalans vision är att se, höra och prisa entreprenörer – oavsett kön, sexualitet, ålder, klass, funktionalitet eller etnicitet. En sån jämställdhetsprocess måste införlivas på flera nivåer: alltifrån tankemönster till arrangörsgruppens utformande och de kriterier som gäller när partners/prisutdelare ska kora sina vinnare.

Du har sagt att du älskar att lösa problem. Har du stött på något oväntat problem under förberedelsearbetet inför Umeågalan? Min egen ingång har varit att tillföra positiv kraft i förändringsarbetet, vilket jag hoppas kommer återspeglas på endera sättet. Under mitt första halvår har jag framförallt imponerats av öppenheten, glädjen och proffsigheten som genomsyrat hela förberedelsearbetet.

Kan du nämna någon eller några dolda genier i Umeås näringsliv som du tycker skulle få komma fram i rampljuset? Kanske att galans priser oftare går till större företag, med ”framgångar/tillväxt” i form av ekonomiska vinster och antal anställda. Tycker därför det är viktigt att rikta strålkastarljuset även mot dem som gör avtryck på andra sätt. Genom sitt mod, sitt engagemang, sitt speciella sätt att tänka eller handla. Det kanske är små företag på 1-2 personer som ändå lyckas påverka i stort, som ger dynamik, reflektion och färg till oss andra. Och eftersom mitt eget hjärta klappar för kultur så vill jag självklart ropa HURRA!!! för alla som skapar musik, teater, fotografi, design, konst, film, dans, litteratur m.m. och gör Umeå till en skön stad att leva i.

Vilket av utmärkelserna på Umeågalan skulle du helst vilja vinna och varför? Oj, jag vet inte var jag skulle passa in? Årets hantverksstipendiat kanske? Eller, en ära vore att få någon av de nya priserna; Årets Normbrytare eller Årets Brobyggare! Då måste jag våga ännu mer bara, haha…

Vilka nyheter i årets gala kan du avslöja här och nu? Minst en hoppas läsarna på! I år har vi som sagt några nya priser under galaveckan. Unga entreprenörer kommer bjudas in som VIP-gäster för att ”öppna dörrarna” för framtiden. Vi ska uppmärksamma att Umeå Universitet fyller 50 år. Dessutom kommer vi att lyfta galans besökare ännu mer så att fler får synas och höras i vimlet. Resten håller jag hemligt…

Vad hoppas du att besökarnas bestående minne ska vara efter årets gala? När gästerna beger sig hemåt ska de minnas pepp, stolthet, god mat, förunderliga artister. Och att de dansat loss med minst en kroppsdel!